Tietoisku luonnonsuoloista


Puhdistamaton merisuola

Suola-nestetasapaino on oleellista kehomme optimaaliselle aineenvaihdunnalle. Puhdistamatonta merisuolaa on hyvä käyttää sisäisesti veden kanssa (hyppysellinen juomavedenjoukkoon päivittäin) tai ulkoisesti merisuolakääreenä .

Viime vuosina suola on saanut pahan maineen (kuten kolesteroli tai auringonvalo) ja sen käyttöä on opittu välttämään. Suolan käytön vähentäminen lisää kuitenkin riskiä mineraalien puutostiloille ja niistä aiheutuville terveysongelmille. Suolan laatu onkin oleellista sen terveyshyötyjä ajatellen. Luonnollisten suolojen käyttö takaa kehon neste-suolatasapainon säilymisen ja merisuolan jodi tukee myös kilpirauhasen toimintaa. Puhdistamaton merisuola sisältää lukuisia tärkeitä mineraaleja, kun taas valkaistu teollinen suola sisältää ainoastaan kahta ainetta, natriumia (Na) ja klooria (Cl). Teollisuus käyttää puhdistettua ruokasuolaa (NaCl), koska se on hinnaltaan edullista ja sitoo nestettä. Ruokasuolan natrium kohottaa verenpainetta. Lisäksi teollinen suola (ns. pöytä- tai ruokasuola) sisältää usein valkaisuaineita ja kemikaaleja, joilla estetään mm. kosteuden imeytymistä suolaan. Nämä aineet estävät suolojen luonnollisen prosessoinnin kehossa. Runsas ruokasuolankäyttö altistaa kohonneen verenpaineen kautta sepelvaltimotaudille, aivohalvaukselle, sydämen ja munuaisen vajaatoiminnalle ja osteoporoosille. Suomalaisten suurin suolan lähde on ruoanvalmistuksessa (mukaan lukien leivät) käytetty ruokasuola. Muita tärkeitä lähteitä ovat juustot, lihajalosteet ja kalat sekä ravintorasvat.

Erilaiset mineraalisuolat sisältävät vähemmän natriumkloridia. Pienempi natriumkloridipitoisuus vähentää haitallisen natriumin määrää, mistä syystä mineraalisuoloja pidetään ”terveyssuoloina”. Näitä myydään kauppanimillä mineraalisuola, puhdistamaton merisuola, ruususuola tai kristallisuola. Näiden suolojen sisältämä kalium ja magnesium ovat hyväksi verenpaineelle, verisuonille ja sydämelle. Mineraalitasapaino on oleellista kehon ja solujen aineenvaihdunnalle. Jos kehossa on mineraalienpuutostiloja, solut eivät voi toimia normaalisti, mikä aiheuttaa mm. lihaskramppeja, hermo-oireita ja erilaisia kudosten vaurioita. Puhdistamattoman merisuolan nauttiminen (veden kanssa) edesauttaa kehon nesteaineenvaihduntaa (soluaineenvaihdunta), aineiden imeytymistä sekä verisuonien ja munuaisten toimintaa. Lisäksi luonnolliset suolat (meri- tai vuorisuola) alkalisoivat kehoa, eli alentavat kehon happamuutta, ja tuovat tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita kehoon. Keho tarvitsee luonnollisia suoloja myös hiilihydraattien pilkkomiseen. Sylki, mahahapot ja suolat mahdollistavat ruuansulatuksen ja suoliston optimaalisen toiminnan. Teollisesti käsitelty (puhdistettu/valkaistu) suola toimii aivan päinvastaisesti: se estää neste- ja mineraali-aineenvaihduntaa ja näin ollen aiheuttaa turvotusta ja nesteen kerääntymistä mm. niveliin, lymfajärjestelmään ja munuaisiin. Tämä voi ajan myötä johtaa esim. munuais- ja sappikiviin, painonnousuun, verenpaineen kohoamiseen ja muihin terveysongelmiin.

Puhdistamattoman, luonnollisen suolan käytön terveyshyötyjä:
- tasaa verenpainetta (veden nauttimisen yhteydessä)
- alkalisoi kehoa (eli nostaa kehon pH-tasoa)
- tasaa verensokeria (diabeetikot)
- edesauttaa syljen eritystä, ruuansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä suolistosta
- tukee keuhkojen ja lymfajärjestelmän toimintaa (flunssa, astma ym . keuhko-ongelmat)
- voi ehkäistä lihaskramppeja ja osteoporoosia
- tukee verenkiertoelimistöä
- voi ehkäistä kihtiä, reumaa ym. kroonisia happamuussairauksia
- edesauttaa kehon rentoutumista ja hyvää yöunta